Για επικοινωνία με την Ανοιχτή Συνέλευση στείλτε μέιλ στο:
loszapatistasnoestansolos@yahoo.es
zapatistas_solidarity@lists.riseup.net


Η μπροσούρα της Ανοιχτής Συνέλευσης σε μορφή pdf.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης: η εδραίωση της αυτονομίας

Τον Δεκέμβριο του 2001, οι γερουσιαστές των τριών κυριότερων πολιτικών δυνάμεων του Μεξικού (PAN, PRI, PRD) ψήφισαν έναν νόμο που αγνοούσε τις συμφωνίες του Σαν Αντρές. Το 2002, η δικαστική εξουσία απέρριψε τις προσφυγές 300 ιθαγενών δήμων της χώρας. Έτσι έκλεισε ο κύκλος του διαλόγου του EZLN με τους «από πάνω».


Την πρωτοχρονιά του 2003, ο EZLN καθόρισε τη στάση του σε σχέση με αυτή την εξέλιξη. «Οι τρεις εξουσίες, η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική, αρνήθηκαν την πολιτική και ειρηνική επίλυση των αιτημάτων των ινδιάνικων λαών του Μεξικού. Εμείς, ως ζαπατίστας, συνεχίζουμε να ψάχνουμε δρόμους ώστε ο λαός να γίνει κυρίαρχος και να εκπληρωθεί το “διοικώ υπακούοντας”. Θα συνεχίσετε να μαθαίνετε νέα μας και πάνω απ’ όλα θα συνεχίσετε να μαθαίνετε ότι οι ζαπατίστας δεν ξεχνάμε, δεν παραδινόμαστε, δεν ξεπουλιόμαστε».


Τον Αύγουστο ανακοινώνουν την εσωτερική τους αναδιοργάνωση, μέσα από την σύσταση των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης και τη γέννηση των πέντε Καρακόλ, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εξέγερσης και έχουν σχέση με την οργανωτική διαδικασία και με τη μορφή με την οποία αναπτύσσεται η οργάνωση των ζαπατιστικών κοινοτήτων. Η δημιουργία των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης και οι Αυτόνομοι Δήμοι σηματοδοτούν πλέον μια άλλη εναλλακτική πρόταση, μια διαφορετική επιλογή και αναφορά για την κοινωνία, και αποτελούν ένα είδος δοκιμής ενός άλλου κόσμου.


Οι ζαπατιστικές κοινότητες αποτελούν τη βάση, το δεύτερο επίπεδο είναι οι Αυτόνομοι Δήμοι, και το τελευταίο επίπεδο είναι το Καρακόλ, το οποίο απαρτίζεται από όλους τους δήμους και έχει σαν αρχή το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης. Υπάρχουν πέντε Καρακόλ: της Λα Ρεαλιδαδ, του Όβεντικ, της Γκαρούτσα, της Μορέλια και του Ρομπέρτο Μπάριος. Αυτά αποτελούνται από 39 Δήμους, οι οποίοι συνενώνουν με τη σειρά τους συνολικά 1.111 κοινότητες. Οι κοινότητες αποτελούνται από διαφορετικούς ιθαγενείς λαούς όπως Τσολ, Τσοτσίλ, Τσελτάλ, Τοχολαμπάλ, Σόκες, Μαμ, με διαφορετικές τοπικές γλώσσες και έθιμα ο καθένας.


Η κάθε κοινότητα έχει την τοπική της αρχή, η οποία αποτελείται από συντρόφισσες και συντρόφους που εκλέγονται με πλειοψηφία από τη συνέλευση της κοινότητας. Η θητεία τους διαρκεί τρία χρόνια, όπως και η θητεία των δημοτικών αρχών. Σε επίπεδο Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης, ο χρόνος της θητείας κυμαίνεται από δύο βδομάδες μέχρι και τρία χρόνια, ανάλογα με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί σε κάθε Καρακόλ.


Σκοπός της τοπικής αρχής είναι να λύνει τα τοπικά προβλήματα, να βλέπει τις ανάγκες και να υπερασπίζει τα δικαιώματα της κοινότητας. Όλα τα μέλη των αρχών, από το τοπικό επίπεδο έως και το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης, κάνουν τη δουλειά χωρίς κάποιο χρηματικό αντάλλαγμα, πέρα από μια βοήθεια που τους προσφέρει η κοινότητα στις καθημερινές τους δουλειές και για τη διατροφή τους. Τα μέλη των αρχών είναι εξίσου γυναίκες και άντρες ζαπατίστας, με διαδοχικές αλλαγές στις θέσεις.


Τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης στηρίζονται σε εφτά βασικές οργανωτικές ιδέες:

-Υπακούν αλλά δεν διατάζουν,

-Εκπροσωπούν αλλά δεν παραγκωνίζουν τον λαό,

-Δημιουργούν αλλά δεν καταστρέφουν,

-Υπηρετούν αλλά δεν υπηρετούνται,

-Διατηρούν την ενότητα,

-Κατεβαίνουν αλλά δεν ανεβαίνουν,

-Προτείνουν αλλά δεν επιβάλλουν.


Τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης είναι υπεύθυνα, μεταξύ άλλων, για τους τομείς εκπαίδευσης, υγείας, δικαιοσύνης, κυκλοφορίας οχημάτων, αγροτικών ζητημάτων, ανθρώπινων δικαιωμάτων, επικοινωνίας και εμπορίου. Στόχος τους είναι να βρίσκουν λύσεις στις ανάγκες του λαού σε σχέση με τις δυνατότητες της κάθε περιοχής, να υλοποιούν προγράμματα σε κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς, με απώτερο στόχο την οχύρωση της αντίστασης. Στις αρμοδιότητές τους ανήκει και η δίκαιη κατανομή της βοήθειας που παρέχουν οι ομάδες αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο, ώστε να υπάρχει ισορροπημένη ανάπτυξη. Τέλος, δίνουν αναφορές σχετικά με το πού έχουν μοιραστεί τα προγράμματα και τα χρήματα.


Τα μέλη των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης, όπως και τα μέλη όλων των αρχών σε δημοτικό ή κοινοτικό επίπεδο, είναι άμεσα ανακλητά. Σε κάθε Καρακόλ υπάρχει η Επιτροπή Επαγρύπνησης που αποτελείται από μέλη της Παράνομης Ιθαγενικής Επαναστατικής Επιτροπής (CCRI), που εποπτεύει το έργο των Συμβουλίων. Στην περίπτωση που θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνονται σωστά στα καθήκοντά τους με βάση τις εφτά οργανωτικές αρχές, προτείνουν στις συνελεύσεις την καθαίρεσή τους. Διαφυλάσσεται με αυτόν τον τρόπο η καλή λειτουργία των εκπροσώπων του λαού, έτσι ώστε να μην υπάρχει διαφθορά όπως στην κακή κυβέρνηση.


Στα 14 χρόνια της εξέγερσης, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα, όπως λένε, είναι πως «τώρα μπορούμε να αποφασίζουμε οι ίδιοι για το τι θα κάνουμε και όχι τα αφεντικά. Αυτό το έχουμε κατακτήσει στην πράξη και έχουμε τώρα ένα ζωντανό παράδειγμα που δεν είχαμε πριν. Όλα αυτά τα χρόνια που κάνουμε πράξη την αυτονομία, έχουμε δει πως ο καλύτερος τρόπος να προχωράμε είναι από τα κάτω, δηλαδή από τον λαό και την οργάνωσή του. Δεν έχουμε εγχειρίδιο, η κάθε περιοχή ψάχνει και βρίσκει τον τρόπο να αναπτυχθεί όπως νομίζει. Η κυριότερη πρόκληση είναι αυτή που έχουμε αντιμετωπίσει όλοι: η περίοδος μαθητείας. Αυτό που μας οδηγεί είναι τα λάθη μας. Αν κάνουμε λάθη σημαίνει πως προχωράμε, αν όχι σημαίνει πως είμαστε στάσιμοι. Γιατί, όπως λένε, δεν υπάρχει τελειότητα και εμείς δεν είμαστε ειδικοί. Ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε τον αγώνα μας είναι να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, για να μπορούμε να τα διορθώνουμε και να χτίσουμε έτσι μια αληθινή δικαιοσύνη, που είναι αυτό που χρειάζεται ο λαός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: